Nät-Ärlig

”Jag är bara ärlig”

SÅ många gånger jag ser detta uttryck på nätet, framförallt facebook och blir så sur.Ja sur blir jag. Sammanhangen är oftast nagelbilder i de stora nagelgrupperna vilket iofs har lugnat ner sig kraftigt senaste tiden men det finns ju överallt. Nät-Ärlig.

Om någon lägger ut en bild på facebook, på sig själv, en bild de ritat, sitt hus, sin katt eller som jag då på ett set nygjorda naglar, vad är det då som gör att det automatiskt ger någon annan rätt att tala om vad de tycker om objektet på bilden.. eller som alltså ”bara är ärlig”?

I våra nagelgrupper på facebook så har vissa människor fått för sej att bara för att någon lägger ut en bild där så vill den ha kritik. Så är ju inte fallet. När vi postar något på fejjan är vi sällan ute efter kritik. Precis som att när jag köper en ny jacka är jag inte ute efter att folk talar om för mej hur den ser ut. Jag blir ju glad om någon säjer ”vilken fin jacka” men minns ni det gamla uttrycket ”har man inget snällt att säja kan man vara tyst”, det kunde väl alla facebook- och instagramanvändare börja tänka på tycker jag!

Det som är det värsta med denna nya nät-ärlighet är inte att folk är ärliga, det är ju något som ständigt eftersöks utan det som gör mej sur är att om jag tar min jacka/katt/nya naglar och går ett varv på kullerstenarna inne i stan så tvivlar jag på att någon av dem som kritiserat min jacka/katt/nya naglar på facebook kommer fram och säjer ”Ful jacka!”, ”Vilken äcklig katt du har” eller ”Jag tycker dina naglar ser ut som klor, fuuuuult!” och sedan räcker ut tungan (:-P) och avslutar med ”Jag är bara ärlig, får man inte vara det eller?”.

823 bara ärlig

Jag har en vän som ofta syns i massmedia och då har jag insett att kändis-sverige (och säkert resten av världens kändisar åxå) har det väldigt jobbigt med dessa nät-ärliga personer. Visst de har valt att bli offentliga personer men vad har hänt med människan? Får vi lov att vara elaka mot människor bara för att de syns i tidningar?! Varför vill någon vara elak mot någon annan?
För mej handlar det inte om ärlighet för det du skriver bakom en skärm är sannerligen inte samma sak som det du säjer rakt ut, face to face ist för facebook to facebook.

Jag skulle vilja att alla tänker på det, vi säjer (oftast) inte saker för att göra folk ledsna, kanske bör vi ta med oss detta in i internetvärlden och tänka oss för nästa gång vi ska skriva något.. ”Kan detta göra denna personen ledsen?” och ”Skulle jag kunna säja detta till personens faktiska ansikte?”

Det handlar inte om att ljuga eller inte vara ärlig, det handlar om ditt samvete.

Det blev ett lite annorlunda inlägg idag men jag har tryckt på detta ett tag och ville få ur mej det. Nu ska jag fixa i ordning mej det sista innan jag beger mej mot sista arbetsdagen för veckan. Ha en bra helg allihop och..
.. ta hand om er ♥

Comments

  1. Sylvette Ludwig

    Håller fullt med dig…. Visst är det tråkigt och fruktansvärt när detta händer och förskräckligt otäckt att man måste ta någon annans bilder för sin egen marknadsföring…… Fy skäms till alla dessa

  2. Pernilla.H

    Jättebra skrivet. Jag vet inte hur jag är på nätet men jag tror inte att jag är nät-ärlig Har nog aldrig skrivit att ngt är fult eller nåt annat. Jag säger det kanske högt för mig själv men skriver inget. Däremot skriver jag om jag gillar det jag läser/ser det blir ”uppåtpuffar” Som mina barn Lärt sig i skolan att man ska ge. Så du får av mig en uppåtpuff för det du skrev. Ha en bra dag!

  3. Pingback: Kompasskurs - Ärlighet varar inte alltid längst

Kommentera